GÂNDUL LIVE. Alfred Simonis (PSD), despre proiectul de buget: La Sănătate, Educație și Investiții trebuia bugete mai consistente! / Eliminarea pensiilor speciale, votată în două săptămâni în Parlament – VIDEO

Publicat: 12/02/2021, 12:55
Actualizat: 12/02/2021, 13:59

Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a explicat în cadrul ediției de vineri, 12 februarie, a emisiunii GÂNDUL LIVE, de ce social democrații vor să depună moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, dar și ce modificări ar aduce proiectului de buget. 

„Văzând cum arată acest buget, cred că orice variantă de schimbare a acestui Guvern este oportună față de ceea ce avem. Pe de altă parte, președintele partidului (n.r. Marcel Ciolacu), nu a spus că săptămâna viitoare avem o moțiune de cenzură, ci a spus că în această sesiune, la un moment dat, în momentul în care vom avea perspectiva unei eventuale majorități, evident că se va întâmpla acest lucru. Rolul Opoziției, mai ales când are specialiști și are un program mai coerent, evident, decât cel al majorității actuale, este să încerce să preia frâiele țării și să facă ceea ce actualii guvernanți par incapabili să facă”, a declarat Alfred Simonis.

Simonis, despre bugetul Educației: Este cel mai mic procentual, din PIB, în ultimii 30 de ani

„Este cel mai mic buget al Educației pe care îl avem, procentual, din PIB, în ultimii 30 de ani. Evident că nu s-a făcut niciodată suficient. Și pot recunoaște asta: În Educație și Sănătate ar trebui să facem cu toții mai mult. Însă ce mă deranjează pe mine în mod deosebit este că, deși ni se clamează a fi un buget al dezvoltării, bugetul de Dezvoltare este de 60 de miliarde de lei, unul dintre cele mai mici bugete pe care le-am văzut pentru Dezvoltare, Investiții. Mă deranjează profund faptul că cei în sarcina cărora a căzut această criză economică, pe care noi o anticipam, și am ajuns în această situație deoarece în ultimul an și jumătate Guvernul liberal, condus de Ludovic Orban atunci, și cu Cîțu ministru al Finanțelor, nu a investit în economia românească, nu au existat programe de susținere a economiei, a industriei HoReCa și nu numai. Mă deranjează profund faptul că a căzut în sarcina persoanelor vulnerabile aceasta. Eliminare tichetelor de vacanță, de exemplu, nu doar că afectează economia și industria HoReCa… În primul rând, am văzut că se estimează o colectare mult mai scăzută față de ceea ce avem noi în proiectul de buget. (…) Avem cea mai mică colectare de taxe din Uniunea Eruopeană, înseamnă că avem o problemă. Poate că ar fi bine să fim mai ambițioși, să ne apropiem de media europeană (…) În momentul în care blochezi pensii, blochezi salarii, alocații, investiții și lași marii evazioniști ai țării să continue să fraudeze bugetul de stat, nu înseamnă decât că servești clientela de partid. Altfel nu îmi pot explica. Am auzit vorbindu-se în ultimele săptămâni de eliminarea sporurilor astronomice. Ați mai văzut ceva în buget? Toate sunt prevăzute acolo”, a mai susținut liderul deputaților PSD.

Eliminarea pensiilor speciale

„Haideți să vă garantez eu ceva. În maximum două săptămâni de acum înainte, Parlamentul României va vota eliminarea pensiilor pentru parlamentari. Angajamentul pe care îl fac eu. Proiectul pe care l-am depus săptămâna trecută de eliminare strict a pensiilor parlamentarilor, în primă fază, respectă întru-totul decizia Curții Constituționale, care spune că nu se pot lua la pachet toate, ci trebuie făcute pe rând eliminările. Am început cu parlamentarii, care nu au impact foarte mare în buget, însă, pentru a da semnalul de schimbare, cred că este important ca primii care renunță la pensiile speciale să fie parlamentarii. După aceea, evident, că trebuie împreună să discutăm despre liminare sau impozitare, pentru că în funcție de categorie trebuie să le luăm pe fiecare în parte, tuturor pensiilor. Sunt foarte mulți bani, miliarde de lei în fiecare an”, a explicat Alfred Simonis la GÂNDUL LIVE.

Ce ați mai schimba la proiectul de buget?

„În primul rând bugetul Ministerului Sănătății, în plină pandemia, cred că ar fi trebuit să fie mult mai consistent, bugetul Ministerului Educației, bugetul de Investiții în domenii strategice, o colectare foarte bună, și, dacă e nevoie să se facă eliminări, să nu sufere cei care sunt vulnerabili, ci cei care sunt categorii privilegiate. Vă dau un exemplu, membrii CA și AGA, unii dintre ei, și sunt sute de persoane, poate mii, care au câteva mii de euro pe lună. Poate că cei pe care trebuie să îi recompense actuala majoritate în acest moment când e la guvernare ar putea să nu mai câștige 7.000 de euro ca membru în CA, ci 2.000. Ar fi la fel de mulțumiți pentru că oricum fiind mult și ăia 2.000 pentru că se prezintă la o singură ședință pe lună. În momente de criză, liderii politici se remarcă, oamenii de stat. Dacă vorbim de maimuțoi care ajung în funcții importante își recompensează clientela politică. Eu vorbesc de momente critice, cum este acesta, în care clasa politică trebuie să fie responsabilă. (…) În acest moment nu avem majoritate, de aceea nu vorbim de depunerea moțiunii de cenzură acum. Însă în 2016 am câștigat alegerile cu un scor extrem de mare și în 2018, pe final, Guvernul a fost demis. Se schimbă majoritățile în Parlament. Din păcate, între aceste războaie politice, România suferă”, a mai declarat deputatul PSD.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă buletinele. Anunțul făcut de MAI. Se întâmplă din 9 septembrie
Monica Tatoiu a ajuns la o pensie de procuror. Recalcularea i-a adus mai mulți bani...
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?